رفسنجان يكي از شهرهاي مهم استان كرمان در ايران است. اين شهر مركز شهرستان رفسنجان است كه داراي جاذبه هاي گردشگري بسياري مي باشد. آسموني در اين مقاله شما را با جاها و مكان هاي ديدني شهر رفسنجان بيشتر آشنا مي كند. با ما همراه شويد.
جمعيت اين شهر در سال ۱۳۸۵، حدود ۱۳۹٬۲۱۹نفر بودهاست. فاصله شهر رفسنجان تا كلانشهر كرمان ۱۱۰ كيلومتر است. رفسنجان از نواحي مهم دانشگاهي ايران است. مهم ترين اقلام صادرات ايران پسته است و اين شهر بزرگ ترين توليد كننده پسته در ايران است.
وجه تسميه
رفسنجان اسامي مختلفي دارد كه بيشتر در ارتباط با ذخاير زير زميني آن نامگذاري شدهاست. مانند رفسنگان يا رفسنگ از دو كلمه رفسنگ به معناي مس و كان به معناي معدن است كه عربي شده آن رفسنجان مي باشد .
آب و هوا واقليم
شهر رفسنجان داراي آب و هواي نيمه كويري است. تابستان هاي نسبتا گرم و زمستان هاي سردي دارد. البته در اطراف اين شهر مناطق كوهستاني زيادي نيز وجود دارد.
ميانگين بارش سالانه شهر رفسنجان ۱۴۵ ميلي متر است.
ارتفاع شهر رفسنجان از سطح دريا تقريبا زياد و حدود ۱۴۶۹ متر از سطح درياست. البته مناطقي با ارتفاع حدود ۲۳۰۰ متر و بيشتر نيز در اطراف شهر رفسنجان قرار گرفته اند.
ويژگي هاي جغرافيايي
شهر رفسنجان از شمال با زرند ، از غرب با شهربابك ، از جنوب غربي با سيرجان ، از جنوب با بردسير و از شرق به كرمان محدود مي شود.فاصله رفسنجان تا كلانشهر كرمان ۱۱۰ كيلومتر است.
رفسنجان داراي جاذبههاي تاريخي و گردشگري فراواني است كه در ادامه به بخشي از اين جاذبهها اشاره شده است:
روستاي داوران:
روستاي داوران در 30 كيلومتري شرق رفسنجان و بين راه رفسنجان زرند قرار دارد. روستاي داوران به دليل سرسبزي .. واقع شدن در ارتفاع، داشتن باغات ميوه از نقاط بسيار ديدني در اين شهرستان است.
اطراف اين روستا كوههاي بلندي است كه معروفترين آنها كوه كوسهاست كه وجه تسميه آن به دليل سنگي بودن كامل و عدم رويش گياهان در آن است – آب قنات داوران تا چند سال پيش به عنوان بهترين آب در كل منطقه رفسنجان شناخته ميشده.
در بالا ده و پايين ده 2 برج با قدمت بيش از 100 سال است كه براي محافظت از شر دزدان و راهزنان مورد استفاده قرار ميگرفته. اماكن زيارتي بي بي گوهر در ابتداي داوران و شفاخانه حضرت علي (ع) در بالاي ده است.
از جاذبههاي ديدني كه توسط كوه نوردان داوران كشف شد ميتوان غار ميرزا را نام برد كه طراف داوران و در كوههاي دره رنج وجود دارد.
كوه پوركان:
كوه پوركان در شمال شرقي شهر بابك و غرب شهرستان رفسنجان واقع شده و از كوههايي چون نجيب، اسپزا، محمدآباد و… كه ارتفاع غالب آنها بيش از ۲۵۰۰ متر ميباشد، تشكيل يافتهاست.
خشكرودها و مسيلهاي چندي از اين كوهستان سرچشمه ميگيرند كه مهم ترين آنها رودخانه جاروچي نام دارد كه رو به شمال جريان يافته و در شورهزارهاي پيرامون انار فرو ميرود.
چشمه حسين آباد:
چشمه حسين آباد در فاصله ۳۶ كيلومتري جنوبغربي رفسنجان واقع شدهاست. مظهر چشمه در سردابهاي كه با پله پايين ميرود و در زمينهاي آبرفتي دوران چهارم كه اطراف آن را چينخوردگيهايي پوشاندهاست، قرار دارد.
آب اين چشمه از نوع آبهاي كلروه سديك و سولفاته كلسيك گوگردي است. خواص درماني اين نوع آبها به سبب همراه بودن گوگرد با تركيبات كلروه باعث درمان بيماريهاي رماتيسمي، پوستي، گوش و حلق و بيني و بيماريهاي زنان و مجاري ادرار ميشوند.
چشمه آب معدني قاسم آباد:
چشمه قاسم آباد به فاصله ۶ كيلومتري شرق رفسنجان در روستاي قاسم آبادواقع شده و در اصل قنات قديمي است كه آب آن از سالهاي گذشته مورد استفاده درماني، اهالي منطقه بودهاست.
آب اين چشمه در درمان بيماريهاي رماتيسمي، گوش و حلق و بيني موثر ميباشد و همچنين اثر نيرو بخش نيز دارد.
چشمه معدني آباد آوران:
چشمه معدني آباد آوران در ۵۸ كيلومتري شمال شرقي رفسنجان قرار گرفته و اطراف آن را منطقه شنهاي روان دوران چهارم فرا گرفتهاند و مظهر چشمه در دهانه كوهي به نام دره زرد كه در امتداد كوه اوران است قرار دارد.
خواص درماني آب اين چشمه عبارت است از آسان ساختن اكسيداسيون و دفع مواد ازته، همچنين اثر مقوي و مؤثر در دستگاه گوارش و بيماريهاي عصبي و زنان دارد.
امامزاده شاه سليمان:
امامزاده شاه سليمان از بناهاي دوران صفوي در جوپار است. ارزش زيارتي آن به مانند شاهچراغ در شيراز گزارش شده است.
ساختمان اين امامزاده در فضاي مشجري قرار گرفته و از زيارتگاههاي معتبر كرمان محسوب ميشود و معماري جالب توجهي دارد.
خانه حاج آقا علي:
خانه حاج آقا علي واقع در رفسنجان، بزرگترين بناي خشتي سقف دار جهان است. قدمت اين بنا به قريب 130 سال ميرسد.
اين مجموعه نمونهاي زيبا و باشكوه از معماري عصر قاجار است كه در 5 كيلومتري جنوب شرقي رفسنجان و در روستاي قاسم آباد واقع شده و مشتمل بر 8 قسمت بازار، آب انبار (تامين كننده آب اهالي كه داراي سردري با آجرهاي گلدار تزئين شده و ديوارهاي آن داراي نقوش آجري و كاشيكاريهاي زيبا است)، مسجد ، كاروانسرا ،حمام ، حسينيه ، يخدان (كه در 2 كيلومتري قاسم آباد و در روستاي عباس آباد حاجي است و تامين كننده يخ مورد نياز اهالي بود) است كه هر يك كاربري خاصي داشته اند.
حصار شهر رفسنجان:
حصار و دروازههاي رفسنجان قريب 200 سال قبل به دستور امير مفخم بختياري حاكم كرمان در اطراف بهرام آباد ساخته شد.
اين حصار داراي چند برج و باروي مستحكم و دروازههاي چهارگانه (قطب آباد ، علي آباد ؛ مزار و كمال آباد) بود.
باغ سراي باقري:
از خانه هاي قديمي با سبك معماري سنتي با آجرنماهاي زيبا ، سقف هاي داراي نقش و نگار و سردر ورودي مزين به كاشيكاري فرشته و كتيبه اي كه نام مبارك پنج تن بر آن نقش بسته است. باغسراي باقري در خيابان امام واقع شده و بناي آن را به عصر قاجاريه نسبت ميدهند.
كاروانسراي كبوترخان:
از آثار باقيمانده دوره قاجاريه است و قدمتي قريب 250 سال دارد داراي برجهاي ديده باني و آجرنمايي است كه نقوش بديعي دارد.
كاروانسراي قديمي قطب آباد:
از جمله آثار تاريخي كه 400 سال قدمت دارد و در سالهاي اخير بازسازي شده و بعنوان هتل ، رستوران ، كافي شاپ و چايخانه سنتي مورد استفاده قرار گرفته است.
كاروانسراي شاه عباسي رفسنجان : در مركز شهر (ميدان شهيد ميرافضلي ) با زيربناي 3000 متر مربع واقع شده و مربوط به اواخر دوره صفوي است.
دروازه قطب آباد:
نقوش زيبا و بازمانده بر بدنه برجهاي ديده باني دو سوي اين دروازه حديثي از شكوه گذشته آن است. اين دروازه يكي از چهار دروازه شهر بشمار مي رود.
آب انبار مرادي:
در خيابان بهشتي جنب موزه مردم شناسي واقع شده با برخورداري از معماري زيبا و تماشايي از جمله مكانهاي ديدني بشمار ميرود.
ديگر مكان هاي ديدني رفسنجان:
- دره راگه
- موزه مردم شناسي رفسنجان
- برج اودرج
- غارها و صخرههاي رودخانه علي آباد راگه
- مجموعه فرهنگي، ورزشي، تفريحي رفسنجان
- درخت كهنسال پسته اودرج
- حمام آقا سيد مهدي
- يخدان عباس آباد حاجي
- بادگير معين
- برج خليل آباد